Čerešňový kvas.

Čerešňový kvas.
14. júla 2020 Ing. Marek Olekšák

Príprava čerešňového kvasu.

Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, čerešne roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby v kvase bolo čo najmenej miesta pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiadúce prvky v kvase, ktoré nám výsledný destilát vedia naozaj veľmi znehodnotiť. Kvas pripravovaný s kôstkami podporuje tvorbu kyseliny kyanovodíkovej, ale vzniká i aromaticky vyzretý komponent. Čerešne sa môžu kvasiť s kôstkami.

Rozpustíme si cukor (1-3kg na 100 kg ovocia), pripravíme kvasinky a spolu s čistou vodou to vlejeme do kvasu. Kvas ma vyvolávať pocit, že je riedky. Kvasnú nádobu naplníme maximálne do 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Kvas z čerešní pení, môže sa pridať odpeňovač na lepšie zvládnutie peny. Aplikujeme ho na povrch a nemiešame. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Pridané kvasinky spôsobia rýchly a kontrolovaný nástup kvasenia, ktorý by mal prebiehať vo vzdušnej miestnosti s teplotou 16-20 °C. Pozor neprekročiť hodnotu teploty 27 °C.

Kvas z čerešní kvasí 3 – 6 týždňov.

Výťažnosť: zo 100 kg ovocia bude 6-8 litrov 50% destilátu, občas aj do 10 litrov.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu