Hruškový kvas.

Hruškový kvas.
14. júla 2020 Ing. Marek Olekšák

Príprava hruškového kvasu.

Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť čistou vodou. Hrušky pomelieme na kašu. Celé, alebo veľké kúsky ovocia je nevhodné nechať v kvase, nerozpadnú sa počas kvasenia a ovocie neodovzdá kvasu chuť ani vôňu. Vzniká tam priestor pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiaduce prvky v kvase, ktoré nám výsledný destilát vedia naozaj veľmi znehodnotiť. Keďže hruškový kvas, podobne ako broskyňový, je málo kyslý a tým viac náchylnejší na rozmnožovanie octových baktérií a plesní, tak po 2-3 hodinách pridajte prípravok na zníženie pH na úroveň 2,8 až 3,5 a dobre premiešajte. PH merajte až po dôkladnom premiešaní.

Rozpustíme si cukor (1-3kg na 100kg ovocia), pripravíme kvasinky a spolu s čistou vodou (15%-25% objemu) vlejeme do kvasu. Kvas má vyvolávať pocit, že je riedky. Kvasnú nádobu naplníme maximálne do 4/5 objemu (80%) najideálnejšie by bolo v priebehu troch  dní. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Pridané kvasinky spôsobia rýchly a kontrolovaný nástup kvasenia, ktorý by mal prebiehať vo vzdušnej miestnosti s teplotou 16-20 °C. Pozor neprekročiť hodnotu teploty 24 °C. Hruškový kvas je potrebné čo najskôr po vykvasení vypáliť aby nedošlo ku pokazeniu kvasu. Ak pestovateľ potrebuje kvas uskladniť na dlhšiu dobu, je potrebné úroveň pH ustrážiť na hodnote v rozmedzí 2,8 – 3,2, pretože pri skladovaní kvasu sa pH mierne zvyšuje a znížením sa zabráni zoctovateniu kvasu.

Kvas z hrušiek kvasí 6 – 12 týždňov.

Výťažnosť: zo 100 kg ovocia bude 8 – 9 litrov 50% destilátu.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu