PORADŇA

  • Poradňa
    Poradňa

    Dozrievanie destilátu

    Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas. Mladý destilát potrebuje dostatočný čas na to, aby sa zaguľatil a zjemnila sa jeho ostrá chuť. Neurýchľujte stárenie destilátu použitím ultrazvuku, je to reverzibilný (vratný) proces – po roku budete mať vo fľaši to isté ako v dobe vypálenia destilátu. Pôsobením ultrazvuku sa síce odparia acetaldehydy a

  • Poradňa
    Poradňa

    Ako si správne zriediť vypálený destilát

    Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho a slabšieho destilátu, alebo vody treba zmiešať. Tieto výpočty treba korigovať na tzv. objemovú kontrakciu ktorá sa prejaví tým viac, čím väčší je rozdiel stupňovitostí oboch roztokov. Objemová kontrakcia udáva korekciu o koľko sa zmenší objem pri miešaní liehových roztokov, pretože 100 litrov 100 % obj.

  • Poradňa
    Poradňa

    Úkvap a dokvap

    Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie nie je rovnaké, líšia sa z roka na rok v súlade s rozdielnym dozrievaním ovocia. Hlavnou zložkou kvapkaniu je acetaldehyd s bodom varu 20 ° C / 760 torr, ďalej metanol, acetón a estery kys.octové, predovšetkým etylacetát s bodom varu

  • Poradňa
    Poradňa

    Destilácia

    Destilácia a rektifikácia – má  za cieľ získať produkt výborných senzorických vlastností. Tomu je podriadený aj spôsob pálenia. Tu nejde o výrobu čistého liehu, ale o výsledný typický destilát s charakteristickou vyváženou a harmonickou vôňou a chuťou. V našich podmienkach sa destilácia a rektifikácia  robí klasicky dvojstupňovo, alebo novšie v jednom stupni s rektifikačnou kolónkou aka je použitá v našej pálenici. Opakovanou  destiláciou (rektifikáciou) získavame

  • Poradňa
    Poradňa

    Ako na marhule

    Medzi pravé pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Ak uvažujete o založení kvasu napríklad z MARHÚĽ, tu mate stručný a zaručený návod. Vhodné odrody marhúľ: Rakovského, Maďarská, Veľkopavlovická Častá a dôležitá otázka v tomto prípade je: „čo s kôstkami?“. Kôstkové tóny majú v každom druhu ovocia iný podnet. V pálenke zo žltého ovocia majú skôr rušivé tóny, no v slivovici a čerešňovici sa tradične

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu