RADY A NÁPADY

  • Recepty
    Recepty

    Ako urobiť kvalitný kvas.

    Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína už pri samotnej starostlivosti pestovateľa o ovocie. Len správnou a včasnou starostlivosťou o ovocné druhy rastlín môžeme dosiahnuť také kvalitné ovocie, aby bolo vhod­né pre ďalšie spracovanie na ovocný destilát. Zbierané ovocie musí spĺňať nasledovné požiadavky: plná zrelosť, bez vonkajších nečistôt (hlina, tráva,

  • Poradňa
    Poradňa

    Vieme si ohodnotiť svoj kvas?

    Hodnotenie destilátu Často sa stretávame pri koštovaní svojich vlastných domácich destilátov s rôznymi teóriami o tej správnej chuti, vôni a farbe. Ale kde je pravda? Ktorá pálenka je tá najlepšia? Aké chyby robíme? Ako ich spoznať v našej pálenke? Tomu by sme sa chceli stručne venovať a napomôcť každému, aby sa stal odborníkom na svoj domáci ovocný destilát. Destilácia Kvalitu kvasu sme si už niekoľko

  • Poradňa
    Poradňa

    Dozrievanie destilátu

    Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas. Mladý destilát potrebuje dostatočný čas na to, aby sa zaguľatil a zjemnila sa jeho ostrá chuť. Neurýchľujte stárenie destilátu použitím ultrazvuku, je to reverzibilný (vratný) proces – po roku budete mať vo fľaši to isté ako v dobe vypálenia destilátu. Pôsobením ultrazvuku sa síce odparia acetaldehydy a

  • Poradňa
    Poradňa

    Ako si správne zriediť vypálený destilát

    Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho a slabšieho destilátu, alebo vody treba zmiešať. Tieto výpočty treba korigovať na tzv. objemovú kontrakciu ktorá sa prejaví tým viac, čím väčší je rozdiel stupňovitostí oboch roztokov. Objemová kontrakcia udáva korekciu o koľko sa zmenší objem pri miešaní liehových roztokov, pretože 100 litrov 100 % obj.

  • Poradňa
    Poradňa

    Úkvap a dokvap

    Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie nie je rovnaké, líšia sa z roka na rok v súlade s rozdielnym dozrievaním ovocia. Hlavnou zložkou kvapkaniu je acetaldehyd s bodom varu 20 ° C / 760 torr, ďalej metanol, acetón a estery kys.octové, predovšetkým etylacetát s bodom varu

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu