RADY A NÁPADY

  • Poradňa
    Poradňa

    Čerešne a Višne

    Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt (listy, stopky) a rozdrvíme. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Otázka čo s kôstkami. Kôstkové tony majú v každom druhu ovocia iný podnet. V pálenke zo žltého ovocia majú skôr rušivé tony, no v slivovici a čerešňovici sa tradičné vyžadujú. Čerešňový

  • Otázky a odpovede
    Otázky a odpovede

    Cukor do kvasu, áno alebo nie ?

    Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo širšieho pohľadu. Obsah cukru v kvase (teda v pôvodnej surovine) je rozhodujúci pre to koľko alkoholu sa v kvase behom fermentácie vytvorí a teda v prenesenom zmysle slova koľko pri destilácii „potečie“. Lenže množstvo alkoholu v kvase nie je

  • Poradňa
    Poradňa

    Kvasenie s čistými kultúrami kvasiniek

    Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú, kvasenie je bezpečnejšie, kvasy nie sú tak náchylné k octovateniu a pálenky bývajú jemnejšie s čistejším buketom. Rozvoj škodlivých mikroorganizmov je ihneď utlmený rýchlo vznikajúcim alkoholom a oxidom uhličitým. V praxi sa najlepšie osvedčili vinárske kvasinky, ktoré sa pridávajú do cukrovej vody s obsahom živín. Rozmnožovaniu

  • Poradňa
    Poradňa

    Príprava ovocného kvasu

    Príprava ovocného kvasu Pri založení kvasu s cieľom dosiahnuť vynikajúci destilát je dôležité dodržiavať určité zásady. Zrelé a čisté ovocie. Ovocie zrelé a čisté, žiadna hniloba, bez konárikov, bez listov a stopiek, pozbierame a uskladnime v chlade až do samotného procesu výroby kvasu. Keď máme dostatočné množstvo ovocia, môžeme ovocie spracovať a naplniť kvasné nádoby. Základom prípravy ovocia do kvasu je, aby ovocie nebolo celé. Jadierkové

  • Otázky a odpovede
    Otázky a odpovede

    Hruškovica má po vypálení trpkú a horkú chuť. Čím to je?

    Pri zakladaní kvasu ste neodstránili stopky z hrušiek. Stopky hrušiek a jabĺk obsahujú veľa trieslovín, to má výrazný vplyv na chuť destilátu, ktorý je chuťovo horký a trpký. V destiláte cítiť chuť vyváraných konárov.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu