Šípkový kvas.

Šípkový kvas.
14. júla 2020 Ing. Marek Olekšák

Príprava šípkového kvasu.

Destiláty zo šípok sa vyznačujú jemnou chuťou a voňavou arómou. Šípky je možné zbierať celú jeseň, aj po prvých mrazoch. Neskôr na jeseň sa obsah cukrov v plodoch zvyšuje. Plody je nutné pomlieť na kašovitú hmotu a pridať k nim 20% až 30% objemu vody. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby v kvase bolo čo najmenej miesta pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiaduce prvky v kvase, ktoré nám výsledný destilát vedia veľmi, zdôrazňujem veľmi znehodnotiť.

Rozpustíme si cukor (1-3kg na 100kg ovocia), pripravíme kvasinky a spolu s čistou vodou to vlejeme do kvasu. Kvas ma vyvolávať pocit, že je riedky. Kvasnú nádobu naplníme maximálne do 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Doporučujem strážiť PH v rozmedzí 2,8 -3,0 aby sa zabránilo mikrobiálnej infekcii. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Pridané kvasinky spôsobia rýchli a kontrolovaný nastúp kvasenia, ktorý by mal prebiehať v vzdušnej miestností s teplotou najideálnejšie 15-18 °C. Snažte sa neprekročiť teplotu 24°C.

Kvas zo šípky kvasí 6 – 8 týždňov.

Výťažnosť: zo 100kg ovocia bude 8 – 9 litrov 50% destilátu pri použití enzýmov.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu