
Príprava broskyňového kvasu.
Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, broskyňu je potrbné odkôstkovať, plody roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby v kvase bolo čo najmenej miesta pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérií. Sú to nežiaduce prvky v kvase, ktoré nám výsledný destilát vedia naozaj veľmi znehodnotiť. Odkôstkovanie je nutné pri marhuliach a broskyniach. Rozpustíme si cukor (1-3kg na 100 kg ovocia), pripravíme kvasinky a spolu s čistou vodou to vlejeme do kvasu. Kvas má vyvolávať pocit, že je riedky. Kvasnú nádobu naplníme maximálne do 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Pridané kvasinky spôsobia rýchly a kontrolovaný nástup kvasenia, ktorý by mal prebiehať vo vzdušnej miestnosti s teplotou 16-18 °C. Po dokvasení je potrebná urýchlená destilácia, často rozhoduje aj jeden deň.
Kvas z marhúľ kvasí 3 – 6 týždňov.
Výťažnosť: zo 100 kg ovocia bude 6-8 litrov 50% destilátu.
Ak pestovateľ dodrží tieto jednoduché pravidlá, určite bude mať destilát na ktorý bude s radosťou spomínať.
Tešíme sa na Vás!