
Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená
Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt (listy, stopky) a rozdrvíme. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa.
Otázka čo s kôstkami. Kôstkové tony majú v každom druhu ovocia iný podnet. V pálenke zo žltého ovocia majú skôr rušivé tony, no v slivovici a čerešňovici sa tradičné vyžadujú. Čerešňový a višňový zákvas kvasený s kôstkami podporuje tvorbu kyseliny kyanovodíkovej ale vzniká i aromaticky vyzretý komponent. Kôstky dodajú tomuto destilátu jadrovo-mandľovú chuť..
Kvas z čerešní pení, môže sa pridať odpeňovač, ale aj nemusí. Aplikujeme ho na povrch a nemiešame. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z čerešní kvasí 3 – 6 týždňov. Môžete kvas preliať cez sito, aby sa kôstky odstránili.
Odkôstkovanie je nutné pri marhuliach a broskyniach. Kvasenie u kôstkového ovocia má bežnú teplotu 16 – 20 °C, ale pozor neprekročiť hodnotu teploty 27 °C.
Keď sa kvas založíte, objednajte sa na vypálenie destilátu.
Tešíme sa na Vás