Kvasenie s čistými kultúrami kvasiniek

Kvasenie s čistými kultúrami kvasiniek
4. júla 2018 Ing. Marek Olekšák

Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú, kvasenie je bezpečnejšie, kvasy nie sú tak náchylné k octovateniu a pálenky bývajú jemnejšie s čistejším buketom. Rozvoj škodlivých mikroorganizmov je ihneď utlmený rýchlo vznikajúcim alkoholom a oxidom uhličitým. V praxi sa najlepšie osvedčili vinárske kvasinky, ktoré sa pridávajú do cukrovej vody s obsahom živín. Rozmnožovaniu kvasiniek prospieva, keď sa po rozmiešaní v cukrovej vode s prídavkom živín niekoľkokrát prelievajú z väčšej výšky z jednej nádoby do druhej, aby sa dokonale prevzdušnili. Spravidla sa však musí čistá kultúra kvasiniek najskôr rozmnožiť, pretože obsah balenia stačí k zakvaseniu asi 100 litrov kvasu. Zakvasíme preto danú kultúru kvasiniek vo väčšej nádobe (asi 5 litrov cukrovej vody s obsahom živín) a touto po rozkvasení zakvasíme hlavný podiel kvasu. Dobre rozkvaseného zákvasu stačí 1 liter na 100 litrov kvasu.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu