logo
Domov

>

Rady a nápady

>

kniha

čas čítania

4 min
kniha

publikované

20.06.2023

Ako zriediť vypálený destilát

Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho a slabšieho destilátu, alebo vody treba zmiešať. Tieto výpočty treba korigovať na tzv. objemovú kontrakciu ktorá sa prejaví tým viac, čím väčší je rozdiel stupňovitostí oboch roztokov. Objemová kontrakcia udáva korekciu o koľko sa zmenší objem pri miešaní liehových roztokov, pretože 100 litrov 100 % obj. etanolu + 100 litrov vody sa nerovná 200 litrom 50 % obj. roztoku, ale iba 192,8 litrom 51,8 % obj. etanolu.

(Kontrakcia vodnoliehových roztokov je zákonitá a je dôsledkom preskupovania polohy molekúl liehu a vody). Na presný výpočet objemovej kontrakcie treba použiť príslušné tabuľky. Toto vyškolení a skúsení páleničiari spoľahlivo ovládajú a zákazníkom nastavia stupňovitosť destilátu podľa ich želania. Na riedenie má byť použitá vhodná voda (taká čo chutí !) netreba zdôrazňovať, hoci v praxi používaná destilovaná či demineralizovaná voda má výhodu v tom že netvorí v produkte vápenaté zrazeniny (ale pozor, vyvločkovaniu oleja pochádzajúceho z jadier či semien aj tak nezabráni).

Ak sa zrieďujú destiláty podľa objemu, potom záleží nielen na správnom určení objemu pri normálnej teplote (+20°C), ale tiež na presnom stanovení liehovitosti a správnom vypočítaní stupňa zriedenia podľa tabuliek a vzorcov.

A​k si chce pestovateľ vypočítať objem destilátu po zriedení bez prihliadania na objemovú kontrakciu, výpočet je jednoduchý.

​Objem po zriedení = stupňovitosť pred zriedením x objem pred zriedením / požadovaná stupňovitosť

tabulka riedenia
Riedenie destilátu s prihliadaním na objemovú kontrakciu spočíva v správnom odčítaní hodnoty s tabuľky a vynásobení pôvodným (nezriedeným) množstvom destilátu.

Príklad:

Máme 150 litrov destilátu o stupňovitosti 65 obj.% alkoholu a chceme ho zriediť vodou na 45 obj.% alkoholu.

S tabuľky odčítam príslušnú hodnotu 461 ml. To znamená, že toľko vody je potrebné doliať do 1 litra 65 obj.% alkoholu aby sme dostali výsledný alkohol o stupňovitosti 45 obj.% alkoholu.

V našom prípade máme 150 litrov destilátu, čo znamená, že je potrebné doliať 0,461 l x 150 l = 69,15 l vody.

Takto dostaneme 219,15 litrov ovocného destilátu o stupňovitosti 45 obj.% alkoholu s prihliadaním na objemovú kontrakciu.

Iné nápady

ovocie

AKO UROBIŤ KVALITNÝ KVAS

Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

JABLKOVÝ KVAS

Príprava jablkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listou a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

SLIVKOVÝ KVAS

Príprava slivkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, v prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

MARHUĽOVÝ KVAS

Príprava marhuľového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, marhuľu je najideálnejšie odkôstkovať, plody roztlačíme...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HRUŠKOVÝ KVAS

Príprava hruškového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČEREŠŇOVÝ KVAS

Príprava čerešňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, čerešne roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

BAZOVÝ KVAS

Príprava bazového kvasu. Plody bazy čiernej obsahujú veľké množstvo aromatických látok. Baza je problematické ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

JAHODOVÝ/MALINOVÝ KVAS

Príprava malinového a jahodového kvasu. Maliny a jahody je nutné po zbere okamžite spracovať na kvas, pretože sú rýchlo...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČUČORIEDKOVÝ KVAS

Príprava čučoriedkového kvasu. Z čučoriedok sa dá vyrobiť veľmi kvalitný a jemný destilát. Čučoriedky je nutné po zbere...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

RÍBEZĽOVÝ KVAS

Príprava ríbezľového kvasu. Plody čiernych ríbezli sú viac aromatickejšie a obsahujú viac cukru ako červene ríbezle...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HROZNOVÝ KVAS

Príprava hroznového kvasu. Z hrozna je najviac obľúbený tkzv. „terkel“. Pripravuje sa tak, že po vylisovaní hrozna sa matoliny...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ŠÍPKOVÝ KVAS

Príprava šípkového kvasu. Destiláty zo šípok sa vyznačujú jemnou chuťou a voňavou arómou. Šípky je možné zbierať celú jeseň...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

TRNKOVÝ KVAS

Príprava trnkového kvasu. Destiláty z trniek je veľmi kvalitný a vyznačuje sa jemnou chuťou a voňavou arómou. Trnky...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

VÍNOVICA

Výroba vínovice. Kvalitný destilát z vína dosiahnete len použitím kvalitného vína. Používajte víno, ktoré je málo zasírené...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

BROSKYŇOVÝ KVAS

Príprava broskyňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, broskyňu je potrbné odkôstkovať, plody...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HODNOTENIE SVOJHO KVASU

Hodnotenie destilátu Často sa stretávame pri koštovaní svojich vlastných domácich destilátov s rôznymi teóriami...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

DOZRIEVANIE DESTILÁTU

Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO ZRIEDIŤ VYP. DESTILÁT

Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ÚKVAP A DOKVAP

Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

DESTILÁCIA

Destilácia a rektifikácia – má za cieľ získať produkt výborných senzorických vlastností. Tomu je podriadený aj spôsob...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO NA MARHULE

Medzi pravé pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Ak uvažujete o založení kvasu napríklad z marhúľ, tú máte...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČEREŠNE A VIŠNE

Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

CUKOR DO KVASU ÁNO / NIE?

Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČISTÉ KULTÚRY KVASINIEK

Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

PRÍPRAVA OVOCNÉHO KVASU

Príprava ovocného kvasu Pri založení kvasu s cieľom dosiahnuť vynikajúci destilát je dôležité dodržiavať určité zásady. Zrelé a čísté...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

TRPKÁ CHUŤ HRUŠKOVICE?

Pri zakladaní kvasu ste neodstránili stopky z hrušiek. Stopky hrušiek a jabĺk obsahujú veľa trieslovín, to má výrazný vplyv na...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

KYSLÁ, OCTOVÁ CHUŤ KVASU

Kvas (najmä hruškový a broskyňový) nebol pri založení okyslený. Je to paradoxné, ale pri vyššom pH sa množia vo väčšom počte...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO RÝCHLO PÁLIŤ OVOCIE

Mnoho pestovateľov sa bojí, že sa im vykvasené marhule, resp. hrušky „pokazia“. Kvasy z tohto ovocia treba pre zachovanie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
sipka

ZAREZERVUJTE SI PÁLENIE UŽ DNES