logo
Domov

>

Rady a nápady

>

kniha

čas čítania

3 min
kniha

publikované

20.06.2023

Cukor do kvasu áno alebo nie?

Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo širšieho pohľadu.

Obsah cukru v kvase (teda v pôvodnej surovine) je rozhodujúci pre to koľko alkoholu sa v kvase behom fermentácie vytvorí a teda v prenesenom zmysle slova koľko pri destilácii „potečie“. Lenže množstvo alkoholu v kvase nie je iba o vydestilovanom objeme.

Alkohol v kvase ma aj dôležitú funkciu pre rozpúšťanie (extrakciu) a „vynášanie“ vonných a chuťových látok, ktoré sa pri destilácii dostávajú do produktu a dávajú mu charakteristické vôňové a chuťové vlastnosti. Ak je v kvase alkoholu málo môže dôjsť nielen k zníženiu senzorických vlastností destilátu, čo sa prejaví mdlou vôňou či chuťou produktu. Okrem toho nízky obsah alkoholu v kvase ho menej „chráni“ pred možnou infekciou a zoctovatením. Zoctovatenie kvasu sa vyskytuje často a signalizuje, že pestovateľ podcenil proces jeho prípravy a riskuje, že vypálený produkt nebude zodpovedať očakávaniam.

Obsah cukru v kvase

Z toho vyplýva, že v kvase má byt zaručený určitý obsah cukru, najjednoduchšie tým, že sa použije dobre vyzreté ovocie, ktoré nesie v sebe dostatočné množstvo cukru a jeho skvasením sa vytvorí aspoň 6-8 % alkoholu v kvase. Na druhej strane ak „umelo“ zvýšime obsah alkoholu v kvase, či už pridaním vyššieho množstva cukru alebo aj doliehovaním, vzniká rovnaký stav ako keby sme dobrý destilát riedili vodkou.

Dva pohľady komisie EÚ

Tejto skutočnosti sa pridržala aj komisia Európskej únie, ktorá vydala Smernicu ES 110/2008, v ktorej sa uvádza, že skutočne pravý, kvalitný, ovocný destilát má byť vyrobený bez prídavku cukru alebo liehu pri kvasení.Lenže teória je teória a prax býva niekedy odlišná. Tí, ktorí vyrábajú víno vedia, že tá istá komisia EÚ povolila prisladiť hroznové mušty cukrom vtedy, keď klimatické podmienky nedovolili dosiahnuť potrebnú cukornatosť hrozna. Takže pri výrobe hroznových a vínnych destilátov (i terkelice) je prisladenie (v odôvodnených prípadoch) povolené. Nuž, tu vidíme dva rôzne pohľady a prístupy na jeden problém. A to som sa ešte nedotkol slovenskej legislatívy, ktorá pre destiláty z pestovateľského pálenia zakazuje komercializáciu ich predajom. Pestovateľ si takpovediac vlastne vyrába destilát pre seba a mal by si byť vedomý toho, že nadmerným prídavkom cukru do kvasu vlastne znižuje kvalitu destilátu. Lenže, ak to robí pre seba je to jeho voľba, hoci vo všeobecnosti to môžeme považovať za určitú formu porušenia technologickej disciplíny.

Destilátové liehovary

Iná situácia je v destilátových liehovaroch a priemyselnej výrobe liehovín, kde také „zrieďovanie“ destilátu prídavkom cukru alebo liehu do kvasu (zložkami, ktoré sú lacnejšie ako vstupná surovina – ovocie) môže spotrebiteľ, ktorý si produkt kupuje, vnímať ako vedomé porušovanie (znižovanie) kvality s cieľom zvýšenia miery zisku.

Takže na záver iba apelácia na samotných pestovateľov, aby sa vo vlastnom záujme snažili o dosiahnutie najvyššej kvality destilátov (veď je to aj ich vizitka, nielen páleničiara) a obmedzili na minimum prípadné korekcie obsahu cukru v kvase, predovšetkým využívaním najlepšej suroviny a správnou prípravou kvasu pred destiláciou. A rovnako poučenie pre spotrebiteľov, aby sa naučili rozlišovať to, čo konzumujú.

Ing. Július Forsthoffer, PhD., popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a páleníc

Iné nápady

ovocie

AKO UROBIŤ KVALITNÝ KVAS

Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

JABLKOVÝ KVAS

Príprava jablkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listou a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

SLIVKOVÝ KVAS

Príprava slivkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, v prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

MARHUĽOVÝ KVAS

Príprava marhuľového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, marhuľu je najideálnejšie odkôstkovať, plody roztlačíme...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HRUŠKOVÝ KVAS

Príprava hruškového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČEREŠŇOVÝ KVAS

Príprava čerešňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, čerešne roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

BAZOVÝ KVAS

Príprava bazového kvasu. Plody bazy čiernej obsahujú veľké množstvo aromatických látok. Baza je problematické ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

JAHODOVÝ/MALINOVÝ KVAS

Príprava malinového a jahodového kvasu. Maliny a jahody je nutné po zbere okamžite spracovať na kvas, pretože sú rýchlo...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČUČORIEDKOVÝ KVAS

Príprava čučoriedkového kvasu. Z čučoriedok sa dá vyrobiť veľmi kvalitný a jemný destilát. Čučoriedky je nutné po zbere...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

RÍBEZĽOVÝ KVAS

Príprava ríbezľového kvasu. Plody čiernych ríbezli sú viac aromatickejšie a obsahujú viac cukru ako červene ríbezle...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HROZNOVÝ KVAS

Príprava hroznového kvasu. Z hrozna je najviac obľúbený tkzv. „terkel“. Pripravuje sa tak, že po vylisovaní hrozna sa matoliny...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ŠÍPKOVÝ KVAS

Príprava šípkového kvasu. Destiláty zo šípok sa vyznačujú jemnou chuťou a voňavou arómou. Šípky je možné zbierať celú jeseň...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

TRNKOVÝ KVAS

Príprava trnkového kvasu. Destiláty z trniek je veľmi kvalitný a vyznačuje sa jemnou chuťou a voňavou arómou. Trnky...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

VÍNOVICA

Výroba vínovice. Kvalitný destilát z vína dosiahnete len použitím kvalitného vína. Používajte víno, ktoré je málo zasírené...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

BROSKYŇOVÝ KVAS

Príprava broskyňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, broskyňu je potrbné odkôstkovať, plody...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HODNOTENIE SVOJHO KVASU

Hodnotenie destilátu Často sa stretávame pri koštovaní svojich vlastných domácich destilátov s rôznymi teóriami...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

DOZRIEVANIE DESTILÁTU

Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO ZRIEDIŤ VYP. DESTILÁT

Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ÚKVAP A DOKVAP

Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

DESTILÁCIA

Destilácia a rektifikácia – má za cieľ získať produkt výborných senzorických vlastností. Tomu je podriadený aj spôsob...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO NA MARHULE

Medzi pravé pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Ak uvažujete o založení kvasu napríklad z marhúľ, tú máte...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČEREŠNE A VIŠNE

Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

CUKOR DO KVASU ÁNO / NIE?

Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČISTÉ KULTÚRY KVASINIEK

Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

PRÍPRAVA OVOCNÉHO KVASU

Príprava ovocného kvasu Pri založení kvasu s cieľom dosiahnuť vynikajúci destilát je dôležité dodržiavať určité zásady. Zrelé a čísté...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

TRPKÁ CHUŤ HRUŠKOVICE?

Pri zakladaní kvasu ste neodstránili stopky z hrušiek. Stopky hrušiek a jabĺk obsahujú veľa trieslovín, to má výrazný vplyv na...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

KYSLÁ, OCTOVÁ CHUŤ KVASU

Kvas (najmä hruškový a broskyňový) nebol pri založení okyslený. Je to paradoxné, ale pri vyššom pH sa množia vo väčšom počte...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO RÝCHLO PÁLIŤ OVOCIE

Mnoho pestovateľov sa bojí, že sa im vykvasené marhule, resp. hrušky „pokazia“. Kvasy z tohto ovocia treba pre zachovanie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
sipka

ZAREZERVUJTE SI PÁLENIE UŽ DNES