čas čítania
publikované
Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína...
Príprava jablkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listou a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...
Príprava slivkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, v prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť...
Príprava marhuľového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, marhuľu je najideálnejšie odkôstkovať, plody roztlačíme...
Príprava hruškového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...
Príprava čerešňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, čerešne roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby...
Príprava bazového kvasu. Plody bazy čiernej obsahujú veľké množstvo aromatických látok. Baza je problematické ovocie...
Príprava malinového a jahodového kvasu. Maliny a jahody je nutné po zbere okamžite spracovať na kvas, pretože sú rýchlo...
Príprava čučoriedkového kvasu. Z čučoriedok sa dá vyrobiť veľmi kvalitný a jemný destilát. Čučoriedky je nutné po zbere...
Príprava ríbezľového kvasu. Plody čiernych ríbezli sú viac aromatickejšie a obsahujú viac cukru ako červene ríbezle...
Príprava hroznového kvasu. Z hrozna je najviac obľúbený tkzv. „terkel“. Pripravuje sa tak, že po vylisovaní hrozna sa matoliny...
Príprava šípkového kvasu. Destiláty zo šípok sa vyznačujú jemnou chuťou a voňavou arómou. Šípky je možné zbierať celú jeseň...
Príprava trnkového kvasu. Destiláty z trniek je veľmi kvalitný a vyznačuje sa jemnou chuťou a voňavou arómou. Trnky...
Výroba vínovice. Kvalitný destilát z vína dosiahnete len použitím kvalitného vína. Používajte víno, ktoré je málo zasírené...
Príprava broskyňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, broskyňu je potrbné odkôstkovať, plody...
Hodnotenie destilátu Často sa stretávame pri koštovaní svojich vlastných domácich destilátov s rôznymi teóriami...
Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas...
Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho...
Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie...
Destilácia a rektifikácia – má za cieľ získať produkt výborných senzorických vlastností. Tomu je podriadený aj spôsob...
Medzi pravé pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Ak uvažujete o založení kvasu napríklad z marhúľ, tú máte...
Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt...
Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo...
Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú...
Príprava ovocného kvasu Pri založení kvasu s cieľom dosiahnuť vynikajúci destilát je dôležité dodržiavať určité zásady. Zrelé a čísté...
Pri zakladaní kvasu ste neodstránili stopky z hrušiek. Stopky hrušiek a jabĺk obsahujú veľa trieslovín, to má výrazný vplyv na...
Kvas (najmä hruškový a broskyňový) nebol pri založení okyslený. Je to paradoxné, ale pri vyššom pH sa množia vo väčšom počte...
Mnoho pestovateľov sa bojí, že sa im vykvasené marhule, resp. hrušky „pokazia“. Kvasy z tohto ovocia treba pre zachovanie...
© 2023 Pálenica Spišská Belá