logo
Domov

>

Rady a nápady

>

kniha

čas čítania

3 min
kniha

publikované

20.06.2023

Úkvap a dokvap

Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie nie je rovnaké, líšia sa z roka na rok v súlade s rozdielnym dozrievaním ovocia.

Hlavnou zložkou kvapkaniu je acetaldehyd s bodom varu 20 ° C / 760 torr, ďalej metanol, acetón a estery kys.octové, predovšetkým etylacetát s bodom varu 76,8 ° C / 760 torr. Tieto zložky tvoria zhruba 70% odkvapov. Všetky tieto molekuly majú nižší bod varu ako chceme etanol 78,3 ° C / 760 torr. Odkvapy sa musia odoberať pri minimálnom príkone energie do variča, laicky povedané, smie to iba kvapkať, takže tu hrá dôležitú úlohu aj čas. Je dôležité neponáhľať. Otázka znie: Ako spoznať koniec, teda kedy už prestať odoberať predok a začať brať tzv. “Jadro”?

Na odobratý objem sa rozhodne nie je možné spoliehať, zvlášť prebehlo ak by nejaké konkurenčné kvasenia, napr acetónovej (56,2 ° C), potom je objem odkvapov dramaticky vyššia. Teda v priebehu odberu odkvapov, vo chvíli, keď chceme koniec otestovať, v našom prípade len zrakom a čuchom, cítime ostrú vôňu (pre niekoho zápach) nižších molekúl obsiahnutých v destiláte, tak pokračujeme v odoberanie odkvapov. Koniec spoľahlivo rozoznáme podľa toho, že je vôňa dramaticky menej intenzívne. Upozorňujem, že to chce trochu cviku, ale nie je chyba odobrať o niečo viac. Problematika dokvap je oveľa zložitejšia.

Dokvap je všeobecne tvorený predovšetkým etanolom, ktorý je majoritný zložkou a ďalej všeobecne pentanol, tiež označovanej ako Amyl. Jedná sa o 6 izomerných (iso lat. Rovnaký) molekúl všeobecného vzorca C5H11OH a celý rad ďalších minoritných molekúl, ktoré tvoria oveľa zložitejšie zmes než-li odkvapy. Hoci má táto zmes vyšší bod varu ako Ak je voda, sú tieto molekuly strhávané do destilátu tzv. azeotropií, síce v malom množstve, však senzoricky ľahko detekovateľnom. Už v tomto stopovom množstve, často menej než-li 0,1% dokážu destilát chuťovo zničiť.

Iné nápady

ovocie

AKO UROBIŤ KVALITNÝ KVAS

Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

JABLKOVÝ KVAS

Príprava jablkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listou a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

SLIVKOVÝ KVAS

Príprava slivkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, v prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

MARHUĽOVÝ KVAS

Príprava marhuľového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, marhuľu je najideálnejšie odkôstkovať, plody roztlačíme...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HRUŠKOVÝ KVAS

Príprava hruškového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČEREŠŇOVÝ KVAS

Príprava čerešňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, čerešne roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

BAZOVÝ KVAS

Príprava bazového kvasu. Plody bazy čiernej obsahujú veľké množstvo aromatických látok. Baza je problematické ovocie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

JAHODOVÝ/MALINOVÝ KVAS

Príprava malinového a jahodového kvasu. Maliny a jahody je nutné po zbere okamžite spracovať na kvas, pretože sú rýchlo...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČUČORIEDKOVÝ KVAS

Príprava čučoriedkového kvasu. Z čučoriedok sa dá vyrobiť veľmi kvalitný a jemný destilát. Čučoriedky je nutné po zbere...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

RÍBEZĽOVÝ KVAS

Príprava ríbezľového kvasu. Plody čiernych ríbezli sú viac aromatickejšie a obsahujú viac cukru ako červene ríbezle...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HROZNOVÝ KVAS

Príprava hroznového kvasu. Z hrozna je najviac obľúbený tkzv. „terkel“. Pripravuje sa tak, že po vylisovaní hrozna sa matoliny...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ŠÍPKOVÝ KVAS

Príprava šípkového kvasu. Destiláty zo šípok sa vyznačujú jemnou chuťou a voňavou arómou. Šípky je možné zbierať celú jeseň...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

TRNKOVÝ KVAS

Príprava trnkového kvasu. Destiláty z trniek je veľmi kvalitný a vyznačuje sa jemnou chuťou a voňavou arómou. Trnky...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

VÍNOVICA

Výroba vínovice. Kvalitný destilát z vína dosiahnete len použitím kvalitného vína. Používajte víno, ktoré je málo zasírené...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

BROSKYŇOVÝ KVAS

Príprava broskyňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, broskyňu je potrbné odkôstkovať, plody...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

HODNOTENIE SVOJHO KVASU

Hodnotenie destilátu Často sa stretávame pri koštovaní svojich vlastných domácich destilátov s rôznymi teóriami...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

DOZRIEVANIE DESTILÁTU

Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO ZRIEDIŤ VYP. DESTILÁT

Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ÚKVAP A DOKVAP

Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

DESTILÁCIA

Destilácia a rektifikácia – má za cieľ získať produkt výborných senzorických vlastností. Tomu je podriadený aj spôsob...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO NA MARHULE

Medzi pravé pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Ak uvažujete o založení kvasu napríklad z marhúľ, tú máte...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČEREŠNE A VIŠNE

Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

CUKOR DO KVASU ÁNO / NIE?

Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

ČISTÉ KULTÚRY KVASINIEK

Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

PRÍPRAVA OVOCNÉHO KVASU

Príprava ovocného kvasu Pri založení kvasu s cieľom dosiahnuť vynikajúci destilát je dôležité dodržiavať určité zásady. Zrelé a čísté...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

TRPKÁ CHUŤ HRUŠKOVICE?

Pri zakladaní kvasu ste neodstránili stopky z hrušiek. Stopky hrušiek a jabĺk obsahujú veľa trieslovín, to má výrazný vplyv na...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

KYSLÁ, OCTOVÁ CHUŤ KVASU

Kvas (najmä hruškový a broskyňový) nebol pri založení okyslený. Je to paradoxné, ale pri vyššom pH sa množia vo väčšom počte...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
ovocie

AKO RÝCHLO PÁLIŤ OVOCIE

Mnoho pestovateľov sa bojí, že sa im vykvasené marhule, resp. hrušky „pokazia“. Kvasy z tohto ovocia treba pre zachovanie...

ČÍTAŤ VIAC

sipka
sipka

ZAREZERVUJTE SI PÁLENIE UŽ DNES