AKO UROBIŤ KVALITNÝ KVAS
Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína...
ČÍTAŤ VIAC
JABLKOVÝ KVAS
Príprava jablkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listou a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...
ČÍTAŤ VIAC
SLIVKOVÝ KVAS
Príprava slivkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, v prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť...
ČÍTAŤ VIAC
MARHUĽOVÝ KVAS
Príprava marhuľového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, marhuľu je najideálnejšie odkôstkovať, plody roztlačíme...
ČÍTAŤ VIAC
HRUŠKOVÝ KVAS
Príprava hruškového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie...
ČÍTAŤ VIAC
ČEREŠŇOVÝ KVAS
Príprava čerešňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, čerešne roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby...
ČÍTAŤ VIAC
BAZOVÝ KVAS
Príprava bazového kvasu. Plody bazy čiernej obsahujú veľké množstvo aromatických látok. Baza je problematické ovocie...
ČÍTAŤ VIAC
JAHODOVÝ/MALINOVÝ KVAS
Príprava malinového a jahodového kvasu. Maliny a jahody je nutné po zbere okamžite spracovať na kvas, pretože sú rýchlo...
ČÍTAŤ VIAC
ČUČORIEDKOVÝ KVAS
Príprava čučoriedkového kvasu. Z čučoriedok sa dá vyrobiť veľmi kvalitný a jemný destilát. Čučoriedky je nutné po zbere...
ČÍTAŤ VIAC
RÍBEZĽOVÝ KVAS
Príprava ríbezľového kvasu. Plody čiernych ríbezli sú viac aromatickejšie a obsahujú viac cukru ako červene ríbezle...
ČÍTAŤ VIAC
HROZNOVÝ KVAS
Príprava hroznového kvasu. Z hrozna je najviac obľúbený tkzv. „terkel“. Pripravuje sa tak, že po vylisovaní hrozna sa matoliny...
ČÍTAŤ VIAC
ŠÍPKOVÝ KVAS
Príprava šípkového kvasu. Destiláty zo šípok sa vyznačujú jemnou chuťou a voňavou arómou. Šípky je možné zbierať celú jeseň...
ČÍTAŤ VIAC
TRNKOVÝ KVAS
Príprava trnkového kvasu. Destiláty z trniek je veľmi kvalitný a vyznačuje sa jemnou chuťou a voňavou arómou. Trnky...
ČÍTAŤ VIAC
VÍNOVICA
Výroba vínovice. Kvalitný destilát z vína dosiahnete len použitím kvalitného vína. Používajte víno, ktoré je málo zasírené...
ČÍTAŤ VIAC
BROSKYŇOVÝ KVAS
Príprava broskyňového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, broskyňu je potrbné odkôstkovať, plody...
ČÍTAŤ VIAC
HODNOTENIE SVOJHO KVASU
Hodnotenie destilátu Často sa stretávame pri koštovaní svojich vlastných domácich destilátov s rôznymi teóriami...
ČÍTAŤ VIAC
DOZRIEVANIE DESTILÁTU
Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas...
ČÍTAŤ VIAC
AKO ZRIEDIŤ VYP. DESTILÁT
Riedenie destilátov – ak chceme pripraviť destilát určitej stupňovitosti stojíme v praxi pred problémom aké množstvá silnejšieho...
ČÍTAŤ VIAC
ÚKVAP A DOKVAP
Čo sú to odkvapy (ľudovo sa označujú aj ako predok)? Je to zložitá zmes s nízkou teplotou varu organických molekúl. Jej zloženie...
ČÍTAŤ VIAC
DESTILÁCIA
Destilácia a rektifikácia – má za cieľ získať produkt výborných senzorických vlastností. Tomu je podriadený aj spôsob...
ČÍTAŤ VIAC
AKO NA MARHULE
Medzi pravé pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Ak uvažujete o založení kvasu napríklad z marhúľ, tú máte...
ČÍTAŤ VIAC
ČEREŠNE A VIŠNE
Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt...
ČÍTAŤ VIAC
CUKOR DO KVASU ÁNO / NIE?
Otázka je dôležitá i jednoznačná, ale nie je možné dať na ňu jednoduchú odpoveď typu áno-nie. Pokúsim sa o vysvetlenie zo...
ČÍTAŤ VIAC
ČISTÉ KULTÚRY KVASINIEK
Najčistejšie kvasenie sa dosiahne použitím čistých kvasničných kultúr (Saccharomyces cerevisiae). Kvasy potom rýchlejšie prekvasujú...
ČÍTAŤ VIAC
PRÍPRAVA OVOCNÉHO KVASU
Príprava ovocného kvasu Pri založení kvasu s cieľom dosiahnuť vynikajúci destilát je dôležité dodržiavať určité zásady. Zrelé a čísté...
ČÍTAŤ VIAC
TRPKÁ CHUŤ HRUŠKOVICE?
Pri zakladaní kvasu ste neodstránili stopky z hrušiek. Stopky hrušiek a jabĺk obsahujú veľa trieslovín, to má výrazný vplyv na...
ČÍTAŤ VIAC
KYSLÁ, OCTOVÁ CHUŤ KVASU
Kvas (najmä hruškový a broskyňový) nebol pri založení okyslený. Je to paradoxné, ale pri vyššom pH sa množia vo väčšom počte...
ČÍTAŤ VIAC
AKO RÝCHLO PÁLIŤ OVOCIE
Mnoho pestovateľov sa bojí, že sa im vykvasené marhule, resp. hrušky „pokazia“. Kvasy z tohto ovocia treba pre zachovanie...
ČÍTAŤ VIAC