Ako správne pripraviť kvas. Cesta od ovocia k ušľachtilému destilátu pozostáva z niekoľkých základných krokov. Všetko začína už pri samotnej starostlivosti pestovateľa o ovocie. Len správnou a včasnou starostlivosťou o ovocné druhy rastlín môžeme dosiahnuť také kvalitné ovocie, aby bolo vhodné pre ďalšie spracovanie na ovocný destilát. Zbierané ovocie musí spĺňať nasledovné požiadavky: plná zrelosť, bez vonkajších nečistôt (hlina, tráva,
Príprava slivkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, v prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť čistou vodou. Slivky roztlačíme a pomelieme tak aby sme nepoškodili kôstky. Celé ovocie je nevhodné v kvase nechať, nemusí sa počas kvasenia rozpadnúť (neodovzdá kvasu chuť ani vôňu) a vzniká tam priestor pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiaduce
Príprava jablkového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listou a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť čistou vodou. Jablko pomelieme na kašu. Celé, alebo veľké kúsky ovocia je nevhodné nechať v kvase, nerozpadnú sa počas kvasenia a ovocie neodovzdá kvasu chuť ani vôňu. Vzniká tam priestor pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiaduce prvky
Príprava marhuľového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, marhuľu je najideálnejšie odkôstkovať, plody roztlačíme. Mlieť a rozmačkať ovocie je potrebné, aby v kvase bolo čo najmenej miesta pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiaduce prvky v kvase, ktoré nám výsledný destilát vedia veľmi, zdôrazňujem veľmi znehodnotiť. Kvas pripravovaný s kôstkami podporuje tvorbu kyseliny kyanovodíkovej, ale vzniká i aromaticky
Príprava hruškového kvasu. Zdravé a zrelé ovocie zbavíme nečistôt, listov a konárikov. V prípade použitia postrekov odporúčam ovocie prepláchnuť čistou vodou. Hrušky pomelieme na kašu. Celé, alebo veľké kúsky ovocia je nevhodné nechať v kvase, nerozpadnú sa počas kvasenia a ovocie neodovzdá kvasu chuť ani vôňu. Vzniká tam priestor pre kyslík, ktorý umožňuje vznik plesní a rozmnoženie octových baktérii. Sú to nežiaduce prvky