Trnkový kvas.

Trnkový kvas.
14. júla 2020 Ing. Marek Olekšák

Príprava trnkového kvasu.

Destiláty z trniek je veľmi kvalitný a vyznačuje sa jemnou chuťou a voňavou arómou. Trnky je najlepšie zbierať až po mrazoch, kde sa obsah cukrov v plodoch zvyšuje. Plody je nutné pomlieť na kašovitú hmotu a pridať k nim 50% až 60% objemu vriacej vody.

Rozpustíme si cukor v tomto prípade 5kg na 100kg ovocia. Pripravené kvasinky vlejeme do kvasu až po vychladení. Kvasnú nádobu naplníme maximálne do 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Pridané kvasinky spôsobia rýchli a kontrolovaný nastúp kvasenia, ktorý by mal prebiehať v vzdušnej miestností s teplotou najideálnejšie 15-18 °C. Snažte sa neprekročiť teplotu 24°C.

Kvas zo šípky kvasí 8 týždňov.

Výťažnosť: zo 100kg ovocia bude 7,5 – 9 litrov 50% destilátu.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu