Vínovica.

Vínovica.
14. júla 2020 Ing. Marek Olekšák

Výroba vínovice.

Kvalitný destilát z vína dosiahnete len použitím kvalitného vína. Používajte víno, ktoré je málo zasírené. Ak bolo víno silnejšie zasírené, čerstvý destilát má veľmi nepríjemný sírový zápach a chuť a je nepožívateľný. Pred destiláciou je vhodné zasírené víno pár dní odvetrať. Červené víno je vyrobené zo sladšieho hrozna a má aj väčšiu výťažnosť. Destilácia kvalitných vín je základom výroby brandy a koňakov. Pri príprave koňaku vypálený destilát zreje v dubových súdkoch 2 až 3 roky. Vhodné sú dubové súdky, v ktorých zrelo víno. Pri použití čerstvo vyrobeného súdka nechajte zreť vínovicu maximálne 6 mesiacov, pretože z takýchto dubových súdkov by vínovica napáchla veľkým množstvom trieslovín.

Výťažnosť: zo 100litrov vína sa pohybuje 16 – 20 litrov vínovice.

Zavolajte nám
Vyhľadajte trasu